Zonnebrillen in de winter

24/01/2022 | ZEISS

Het oog wil ’s winters ook wat

Op het eerste gezicht lijken zonnebrillen misschien een zomeraccessoire, maar niets is minder waar.  Want ook in de winter schijnt de zon, en vangen je ogen dus ook UV-straling op.

Een teveel daarvan is schadelijk en kan leiden tot netvliesslijtage. Ook vermoeide, droge ogen en verblindheid door de laagstaande zon zijn tijdens de wintermaanden vaak voorkomende klachten.

Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing: je zet gewoon je zonnebril op.
Een zonnebril tempert de lichtintensiteit, waardoor je beter kunt zien wanneer de zon schijnt.
Maar dan nog zijn felle zonnestralen soms hinderlijk.

Fotochromatische (of meekleurende) glazen, die zich aan de intensiteit van het licht aanpassen, zijn hierbij een absolute meerwaarde. Ook gepolariseerde glazen zijn interessant. Zij verminderen niet alleen de lichtintensiteit maar ook de lichtschittering op oppervlakken zoals asfalt, water en sneeuw.

Zeiss Gepolariseerde glazen zijn voorzien van een speciale filter die ervoor zorgt dat de horizontale weerkaatsing wordt geabsorbeerd, waardoor je minder hinder van de lichtschittering ondervindt.

Alleen zonnebrillen met glazen van hoge kwaliteit bieden de ogen effectieve bescherming tegen oogontstekingen en ernstigere schade. Een degelijke zonnebril is dus een verstandige investering.